úterý 6. prosince 2011

Mandaly


Význam sanskrtského slova Mandala je složený ze svou slov: Manda znamená "podstatu" a slovo La "uchopit". Mandaly jsou oběti božstvu, jehož symboly, bod, malé kroužky či slabiky - se umisťují do jejich středu.
Některé mandaly jsou pak zcela prázdné a vyžadují větší sílu představivosti. 
Jsou tři druhy mandal: zhotovené z obarveného písku či prášku, malované na plátně či vizualizované v těle. 
Mandala je symetrické vyjádření vztahů a hodnot, většinou rozdělené do čtyř kvadrantů okolo středu. Slouží jako pomůcka při meditaci, vizualizaci a zasvěcení. 
Vnější forma posvátného kruhu je geometrický obrazec - jantra, a kde každý detail diagramu má svůj symbolický význam.
Vnitřní účel mandaly je spojen s vzýváním, přivoláváním a uskutečněním duchovní síly uvnitř pozorovatele samotného.


Mezi mandalami je výjimečná Kálačakra mandala. Rozdíl od ostatních mandal spočívá ve struktuře, ale i duchovní nauce, ze kterého tato mandala vychází. Kruhy, obklopující palác na mandale Kálačakry, představují stavební prvky vesmíru. Je to pět velkých kotoučů, které nesou celý vesmír. I barvy této mandaly jsou odlišné - černá na východě, červená na jihu, žlutá na západě, bílá na severu a zelená a modrá ve středu.
Jsou známy stavby, které tvoří trojrozměrnou mandalu: indonéský Borobudur, původní stavba kláštera Samjä v Tibetu, Džókhang, ústřední chrám ve městě Lhasa. A také půdorys a forma khmérských staveb, zvláště pak starého hlavního města Angkor Thom.
Mandala se rozšířila do všech koutů světa. Tvorba mandaly je ideální pro relaxaci ducha, který při této činnosti může načerpat mocnou energii.
Některé obrazce jsou dokonce používány jako léčivé. 

A způsob tvorby mandaly už také doznává vývoj: od kupení barevného písku až po vytváření digitálních obrazců.
Ale zpět ke klasické mandale z barevného písku. Když je hotová -  nechává se rozfoukat větrem jako symbol pomíjivosti života.


Zdroj příspěvku včetně vyobrazení některých mandal: buddhismus.cz