pondělí 5. září 2011

Tlak se šíří všemi směry

V televizi jsem viděla pořad BBC o zemské atmosféře. Původně jsem se tady chtěla rozepsat o tom, jaká vlastně zemská atmosféra je. Jak je někdy "akosi čudná", že se jeden nepřestane divit do konce svých dnů. Ale fakta, která pořad obsahoval, nakonec převážila nad subjektivním popisem.
O atmosféře vlastně ani moc nepřemýšlíme. Prostě v ní denně jsme. Dýcháme ji. A ještě nás přitom chrání před nebezpečnými paprsky z kosmu.
Atmosféru tvoří molekuly plynů, které drží pohromě gravitace planety. Na kámen ležící na zemi tlačí gravitace celé planety, a přesto ho dokážeme zvednout. Máme tu gravitaci, která nám dovoluje hýbat se. A skákat. Trochu. Vlastně chodíme po dně v moři atmosféry.
Zemi obklopuje 5 miliónů miliard tun vzduchu. To je ekvivalent 1 kg hmotnosti tlačícího na každý čtvereční centimetr našeho těla. Nebo jinak. Na 1 metr čtvereční působí tlak vzduchu o velikosti 10 tun. Už vím, proč je život tak těžký.


Tlak vzduchu nepůsobí jenom dolů, ale působí všemi směry. V pořadu byl tento fakt demonstrován jednoduchým způsobem. Rozhodla jsem se ho také zkusit a vyfotit.



Vezmi oblíbenou sklenici a naplň ji vodou alespoň do polovice.


Vytrhni list papíru z bloku a polož na sklenici.


Hezky papír vytvaruj a polož na sklenici dlaň a druhou rukou otoč dnem vzhůru.


Otočenou sklenici chvíli drž v dlani, aby působil tlak vzduchu.


Pak dej dlaň pryč a uvidíš, že vodu ve sklenici zdánlivě zadržuje papír,
 ale je to tlak vzduchu.


Poprvé si to zkuste nad umyvadlem. 
Můžete ohromit svoje známé, děti, vnoučky,
 nebo i  vedoucího pracovníka se zaměřením na stabilitu trhu ... měny ... atd. ...